De voordelen van zelfroosteren

Bijna elke organisatie zal het er over eens zijn dat het maken van een werkrooster een uitdaging is. De planner heeft elke week of maand weer een zware klus te klaren, waarbij alles passend ingedeeld moet worden zonder al teveel ontevredenheid te creëren. Het passend maken voor elke werknemer van het rooster is een probleem dat niet altijd opgelost kan worden. Zo simpel is het, wanneer je voor bijvoorbeeld 30 man de uren in moet delen. Dat kan anders! Je ziet steeds vaker dat medewerkers zelf verantwoordelijk zijn voor het maken van hun rooster. Met zelfroosteren, zoals dit ook wel mooi wordt genoemd, is de medewerker zelf verantwoordelijk voor het inroosteren van al zijn of haar contracturen. Vaak beschikt de organisatie in dat geval over een portal, waar de werknemer kan inloggen en de beschikbare diensten kan zien. Vervolgens deelt hij of zij volgens eigen kunnen zijn of haar uren in. Dit is alleen al een hele tijdsbesparing voor de roosters en de organisatie, maar dit is niet het enige. Er kleven nog heel wat meer voordelen aan het zelf in laten delen van een werkrooster!

Creëer betrokkenheid bij de organisatie
Deze manier van de werkplanning vormgeven heeft naast de enorme tijdsbesparing aan de organisatie zijde, aan de medewerker zijde als grootste pluspunt dat hij of zij ontzettend en extra betrokken wordt bij de organisatie. Hij of zij wordt namelijk gevraagd op een extra manier deel uit te maken van de organisatie en krijgt bovendien de verantwoording om de planning te maken op een zo efficiënt mogelijke manier. Betrokkenheid bij de organisatie is belangrijk, want dit uit zich in extra motivatie om voor de organisatie te (blijven) werken en de welwillendheid om op de werkvloer een stapje extra te zetten. En dat is niet het enige.

Tevreden medewerkers die zelf de controle hebben
Doordat hij of zij haar of zijn eigen diensten in kan plannen, heeft de medewerker een groter gevoel van mate van controle hebben over de situatie en kan zij of hij naar eigen tevredenheid diensten inplannen rondom alle privé activiteiten. Vooral bij gezinnen is dit erg handig. Hiermee wordt zoals je je misschien kunt voorstellen meer tevredenheid onder de medewerkers gecreëerd, omdat de medewerker flexibeler dan ooit wordt om werk en privé balans aan te brengen. Zo hoeft de roosteraar geen rekening te houden met specifieke wensen van alle werknemers (die dag wel werken, die avond niet) en kan de werknemer zijn of haar werkuren makkelijk rondom activiteiten zoals zwemles van de kinderen of sportles plannen. Ook het eventuele schuiven van uren en ruilen van diensten wordt zo grotendeels voorkomen, wat resulteert in een rustigere, minder chaotische werkplek.

Verhoogde productiviteit
Uit onderzoeken blijkt al dat tevreden medewerkers naar aanleiding van het zelf in mogen delen van werkuren tot 8% meer productief zijn. Er wordt welwillendheid gecreëerd om een stapje extra te zetten voor de werkgever. Dat zie je niet alleen aan de productiviteitszijde maar ook in het ziekteverzuim. Deze zal daardoor namelijk dalen. Ook plusuren zijn een veelgehoord probleem in de zorg. Door de planning aan de medewerker over te laten, zullen deze eveneens dalen. Al met al valt te concluderen dat het zelf in mogen roosteren zorgt voor productievere werkuren en over het algemeen efficiënter werkritme van de medewerkers.

Zelfroosteren verhoogde de productief met 8%

Aantrekkelijkheid van werkgever groeit
Tevreden medewerkers zijn de beste ambassadeurs voor je organisatie. Niet alleen zal positieve mond tot mond reclame voor een positievere imago zorgen, ook wordt het voor potentiële nieuwe medewerkers erg aantrekkelijk om voor het bedrijf te komen werken. De regie in eigen handen hebben, is nou eenmaal een aantrekkelijk goed! Zeker bij jongeren zie je dat ze fan zijn van een stukje betrokkenheid en flexibiliteit. Het zelf in mogen delen van de werkuren zal positief bijdragen aan het imago van de organisatie en mensen aantrekken. Dat is een positieve ontwikkeling voor het werven en selecteren van nieuw personeel.

>Jurrien Strobel
Jurrien Strobel
Als student heb ik 7 jaar in de horeca gewerkt. Omdat de urenregistratie op papier werd gedaan, heb ik een applicatie gemaakt waarbij de gewerkte uren en roosters online geregistreerd konden worden. Dit project heb ik ook gebruikt als afstudeer project. Drie jaar na mijn studie heb ik samen met Kars Frijters de software volledig opnieuw geschreven. Inmiddels zijn we met een heel team en maken 1000+ bedrijven van allerlei branches gebruik van onze software.