7 Tips voor werken met warm weer

Met de langste hittegolf óóit in Nederland gemeten is het al dagen erg warm. Temperaturen van 33 graden zijn hierbij geen uitzondering. Tijdens een hittegolf sta je niet direct te springen om aan het werk te gaan, maar hoe zit het eigenlijk met de werkomstandigheden en wat kan je als ondernemer doen om het voor werknemers zo aangenaam mogelijk te maken? De University of California heeft berekend dat de meest ideale temperatuur in een kantooromgeving 22 graden Celsius is. Als het binnen warmer dan 25 graden Celsius is, gaat de prestatie per graad met 2 procent omlaag. Bij 30 graden komt dit neer op een productiviteitsverlies van 10 procent. Wij zetten in deze blog een aantal tips voor u op een rij om de werkomstandigheden zo aangenaam mogelijk te maken.

1. Tropenrooster instellen

Pas het werkrooster indien mogelijk aan. Laat medewerkers bijvoorbeeld eerder starten en vroeger stoppen. Een andere optie is dat medewerkers eerder starten en meer pauze nemen. Door deze aanpassing kunnen medewerkers voorkomen dat ze op het heetste moment werken, of te lang achter elkaar in een te warme omgeving zijn.

2. Ventilatoren

Ventilatoren zorgen voor verkoeling op de werkvloer en kunnen helpen bij het behouden van de concentratie. De kosten van de aanschaf van een paar ventilatoren is verwaarloosbaar, terwijl de ventilator wel kan bijdragen aan de arbeidsproductiviteit. Op deze manier is investering er zo weer uit en creëer je een aangename werkomgeving.

3. Voldoende luchtstromen

Zet indien mogelijk ramen en deuren tegen elkaar open. Hierdoor zal het gaan tochten en ontstaat er een frisse luchtstroom door de kamer.

4. Gebruik zonwering

Door het gebruik van zonwering wordt de ergste warmte buiten gehouden. Het buiten houden van de zonnestralen scheelt aanzienlijk in de temperatuur.

5. Wijzig kleding voorschrift

Wanneer medewerkers verplicht in een zwart shirt moeten werken, dan kan het voor de temperatuur schelen als medewerkers op de warme dagen in een wit t-shirt kunnen werken of luchtige kleding kunnen dragen. Een keer in de korte broek naar kantoor moet anno 2018 toch zeker mogelijk zijn.

6. Drink voldoende

Drink echter geen ijskoud water, bijvoorbeeld kruidenthee is beter. Door koude dranken daalt je lichaamstemperatuur tijdelijk waardoor je hersenen denken dat je lichaam weer moet opwarmen. Het gevolg is dat je het nog warmer krijgt.
Het beste kan men daarom lauw/warme thee of water drinken.

7. Eet fruit

Op warme dagen transpireer je meer. Door te transpireren wordt de warmte uit je lichaam gedreven en koel je van binnen af. Tijdens het zweten verlies je vocht, maar ook elektrolyten (zouten) die aangevuld moeten worden. Gelukkig bestaan er genoeg fruitsoorten die dit vocht- en zouttekort kunnen aanvullen. De beste vrucht hiervoor is de watermeloen. Maar ook de suikermeloen, appels, mango, bananen, aardbeien, frambozen, blauwe bessen en zwarte bessen zijn uitstekend afkoelvoedsel.

Geen excuus om niet te werken
Er bestaat geen wettelijk excuus om het bijltje erbij neer te gooien. Wel zijn er algemene richtlijnen om te bepalen of de temperatuur op je werk niet te hoog is en wanneer er maatregelen zouden moeten worden genomen, maar daar zitten dus verder geen consequenties aan vast. Deze staan beschreven op het Arboportaal van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Richtlijnen voor temperatuur op kantoor
De richtlijnen op het Arboportaal luiden als volgt:

In de zomer is de ideale temperatuur tussen de 23 en 26 graden celsius.
Is het warmer dan 26 graden? Dan is sprake van een extra lichamelijke belasting en zijn maatregelen geen overbodige luxe.
De maximum temperatuur waarin je kunt werken bij ‘licht fysiek kantoorwerk’ is 28 graden.
Voor ‘intensief lichamelijk inspannend werk’ geldt een maximum van 26 graden, maar als er ‘geen duidelijk voelbare luchtstroom’ is, ligt dit maximum een graad lager.
Voor ‘zeer lichamelijk inspannend werk’ is deze maximumtemperatuur 25 graden, maar zonder duidelijk voelbare luchtstroom is dit 23 graden.

>Jurrien Strobel
Jurrien Strobel
Als student heb ik 7 jaar in de horeca gewerkt. Omdat de urenregistratie op papier werd gedaan, heb ik een applicatie gemaakt waarbij de gewerkte uren en roosters online geregistreerd konden worden. Dit project heb ik ook gebruikt als afstudeer project. Drie jaar na mijn studie heb ik samen met Kars Frijters de software volledig opnieuw geschreven. Inmiddels zijn we met een heel team en maken 1000+ bedrijven van allerlei branches gebruik van onze software.